Hogy decemberben se legyen bűncselekmény áldozata - a megyei rendőrség tanácsai

2016.12.01

A rendőrök Tatabányán hívták fel a járókelők figyelmét a bűncselekmények és a közúti balesetek megelőzési lehetőségeire.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya és a Komárom-Esztergom Megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársai tanácsadással, tájékoztató anyagokkal és a közlekedés biztonságát elősegítő ajándékokkal várták a járókelőket. A szakemberek szerdán Tatabányán, a karácsonyi vásárban megjelent vásárlók figyelmét hívták fel a sértetté válás elkerülésére - számolt be róla honlapján a rendőrség.

A karácsonyi vásárokban, bevásárlóközpontokban, piacokon nemcsak egyenruhás rendőrökkel találkozhatnak a vásárlók, a nézelődők, illetve az ünnepekre készülődők, hanem civil ruhás nyomozók is vigyáznak majd rájuk.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri az állampolgárokat, hogy vásárlás közben pénztárcájukat és kézi táskáikat ne tegyék a bevásárlókosárba, azokat minden esetben tartsák maguknál! A már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül! Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, azt ne tegyék könnyedén a hátukra, oldalukra! A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék! A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartóba, ezt a tolvajok kifigyelhetik. A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték.

Utazáskor is fokozottan vigyázzanak értékeikre, a pályaudvarokon és a vonatokon ugyanis előfordulhatnak csomaglopások! Bőröndjeinket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket!

 A következő napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő. Legyenek türelmesek, mert az utakon a megszokottnál lassúbb haladás várható. Kerülni kell a meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást, mert súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is bekövetkezhet. Fordítsanak különös figyelmet a gyalogosokra. Ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői. Biztosítsanak számukra elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és készüljenek fel a figyelmetlenül az úttestre lépőkre. Kiemelt fontosságú ebben az időszakban, hogy a járművezetők türelmesen és körültekintően közlekedjenek. Legyenek tekintettek a megváltozott időjárási viszonyokra, a síkos utakra, a ködfoltokra, valamint a korai sötétedésre. Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, és tartalékizzó beszerzése. A fényszórók tisztán tartása nem csak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsanak el. Sokan nem tudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő.

Békés és balesetmentes közlekedést kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fotó: police.hu

karácsonybűnmegelőzésrendőrség