Végre eltűnt a gumiabroncshegy Oroszlányból

Sok-sok utanánajárást követően sikerült megszabadulni a veszélyes hulladéktól

2016.07.20

64 millió forintjába került a városnak.

Négy éve lángoltak az abroncsok. Mostanra sikerült rendbe hozni a területet. Mindez 64 millió forintba került az önkormányzatnak. Az intézkedés ideje alatt a gumikat tároló céget felszámolták.

A veszélyes anyagot lerakó cég nem rendelkezett a tárolással kapcsolatban a telektulajdonosok engedélyével, s mivel felszámolására került sor, így a területek kármentesítésére vonatkozó kötelezettséget nem lehetett vele szemben érvényesíteni.

Az önkormányzat gumiabroncsok elszállítása érdekében felvette a kapcsolatot az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.-vel, amely társaság a Magyar Gumi-újrahasznosító Kft.-t javasolta partnernek az ártalmatlanítási feladatok elvégzésére.

A közös bejárás során az is kiderült, hogy a vállalkozó csak az önkormányzattal hajlandó szerződést kötni, ezért az önkormányzatnak az érintett ingatlanokat első lépésként meg kellett vásárolnia, majd következhetett a területrendezés, és a gumiabroncsok előkészítése a szállításra.

Tekintettel a nagyszámú telektulajdonosra, a felvásárlás elhúzódott, ezért csak 2015-ben kezdődhetett az érintett rész rendezése, valamint a gumihulladék méret szerinti csoportosítása, de időközben újabb problémaként merült fel, hogy a társaság felszámolás alá került.

Végül 2016 tavaszán a WASTE1 Hulladékkereskedelmi Kft. nevű céggel sikerült szerződést kötni a munkákra. A terület ma már rendezett képet mutat, a mentesítésre pedig 64 millió forintot költött Oroszlány, amely összeg elkülönítve rendelkezésre állt a költségvetésben. Forrás: kemma.hu

gumihulladékhulladékgazdálkodásOroszlányveszélyes hulladékönkormányzat