24 órás kereskedelmi rádió lehet az Esztergom 98,1 MHz-en

2016.09.23

Vajon újjáéled valaha az esztergomi városi rádiózás?

Elfogadta a médiatanács egy esztergomi és egy velencei rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét. A hatóság októberben meghallgatást tart mindkét tervezetről - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a médiatanács a héten elfogadta az Esztergom 98,1 MHz, valamint a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek pályázati felhívásának tervezetét. A testület közzétette a dokumentumokat a honlapján.

Az esztergomi frekvencia kereskedelmi jelleggel pályázható meg, 24 órás műsoridőre és 19 ezer ember elérésére alkalmas vételkörzettel. A Velence környéki médiaszolgáltatási lehetőség szintén kereskedelmi jelleggel pályázható, 24 órás műsoridőre és 60 ezer fő elérésére alkalmas vételkörzettel. A hatóság októberben meghallgatást tart a tervezetek véleményezésére.

Az MTI akkori tudósítása szerint a médiatanács június végi ülésén döntött arról, hogy eredményteleníti az Esztergom 98,1 MHz-es rádiós frekvenciára kiírt pályázatot, miután mindkét pályázó, a Kék Dunát működtető Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. és a Turul Média Kft. ajánlata is végül érvénytelen volt.

Így - kommentálta a fejleményt az infóesztergom.hu - az újabb eljárásig várat magára a városi rádiózás újjáélesztése.

A myonlinerádió.hu összefoglalója szerint a frekvenciát korábban birtokló Kék Duna Rádió 1996. április 5-én kezdte meg adását Esztergomban, melyet követően rohamosan terjeszkedett Komárom-Esztergom megyében. 1999-ben Tatabányán, 2001-ben Komáromban, 2002-ben Győrben vált hallhatóvá. Ezt követően majd tíz évig volt a lefedettsége alá tartozó terület egyik meghatározó médiuma. A frekvencia-újraosztások egyik nagy vesztese lett, így 2012-ben Esztergomban és Tatabányán, 2013-ban Győrben kellett befejezni a rádióadásuk sugárzását. Jelenleg FM-en a Kisalföldön a 99.7 MHz-en, valamint Székesfehérváron 103,8 MHz-en hallgatható. A megszűnt területeken továbbra is hallgathatóak online a rádióadások. Jelenleg az egyik legtöbb online szerverrel rendelkező magyar rádió.

A rádió idén mindössze egy hónapig, február 28. és március 28. között ideiglenesen sugározhatott a frekvencián.

A médiatanács emellett két pályázati eljárással foglalkozott a héten. A Baja 89,8 MHz rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázatra egy ajánlat érkezett, amelynek alaki vizsgálata után a testület hiánypótlást kér a pályázótól.

A vidéki kisközösségi médiaszolgáltatási lehetőségek elvi hasznosítására két pályázat érkezett. A médiatanács a pályázati ajánlatok tartalmi vizsgálatát követően itt ugyancsak hiánypótlást és felvilágosítást kér a jelentkezőktől.

pályázatEsztergommédiarádió