Elkészült Lábatlanon a cementgyári emlékház

2016.10.04

Kulturális és közösségi tér is található az épületben.

A 145 éves lábatlani cementgyártás múltját őrző emlékházat és tudásközpontot épített a településen a LafargeHolcim társaság 92 millió forint ráfordításával - közölte az MTI-vel a projekt vezetője.

Márta Irén elmondta, az akkori Holcim Zrt. a Lábatlani Cementgyár utolsó működtetőjeként már évekkel ezelőtt megkezdte az ipartörténeti tárlat anyagának összegyűjtését. A kiállításhoz egykori dolgozók, civil szervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel. Az ország távoli településeiről is érkeztek filmek és tárgyi felajánlások.

A 250 négyzetméteres hasznos alapterületű épületben a cementgyártást bemutató kiállítás mellett külön teremben látható egy helyi néprajzi gyűjtemény, valamint kialakítottak egy kávézót, mely közösségi térként is működtethető, egyesületi gyűlések, előadások megtartására alkalmas.

Archív. Fotó: 24.hu

Az emlékház építését egy nemzetközi vállalategyesítés után a Lafargeholcim csoport fejezte be, 92 millió forintos költséggel, majd az üzemeltetést Lábatlan önkormányzatának adták át.

Az épület az elérhető legjobb technológiák felhasználásával készült. A fűtést és hűtést hőszivattyúk látják el, a villanyáramot napelemek termelik, így az energiafelhasználás a lehető legalacsonyabb.

A Holcim Hungária Zrt. 2013 októberében kezdte meg a húsz hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását. A vállalat eredetileg 2010-re tervezte a gyár bezárását, majd az üzem működését csaknem félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházással három évvel sikerült meghosszabbítani.

A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, de az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.