Húsz éves a komáromi Vivace Zenei Egyesület

2016.10.13

A húsz esztendővel ezelőtt létrejött Vivace Zenei Egyesület nem titkolt célja az volt, hogy a helyi közéletét aktivizálják, a rendszeres komolyzenei koncertek szervezésével Komárom zenei kultúrája az azt megillető helyre emeljék.

"Nehéz kiemelni, hogy melyek voltak a legkiemelkedőbb hangversenyek, de nagy sikert aratott például Bartos Csaba és kamarazenekarának koncertje, sokan érdeklődtek a német tenor, Johannes Duisburg, vagy Nicholas Clapton fellépése iránt. Örömmel fogadta el meghívásunkat Buváry Lívia, aki csodás farsangi koncertet adott, és visszatérő vendégünk Körmendi Klára művésznő is" - tudtuk meg a Vivace Zenei Egyesület vezetőjétől, Pálfyné Nyikus Zitától.

A jubileum és a zenei világnapja kapcsán nagyszabású koncertet szerveztek az Egressy Béni Zeneiskolában, ez egyébként hangversenyeik fő helyszíne is.

Az eseményen díszoklevelet vehetett át két évtizedes munkájáért Gyökér Gabriella és dr. Mikolasek Sándor. Pálfyné Nyikus Zita elmondta, hogy 2000-ben az Egyesület külön kérésére Balázs Árpád zeneszerző megkomponálta a Komárom című oratóriumot, amelyet most szeretnének újra elővenni és ismét bemutatni a komáromi közönségnek.

"Jelenleg 46 aktív tagja van a Vivace Zenei Egyesületnek. A jövőbeli legfőbb célunk, hogy a fiatalabb generáció tagjait is becsalogassuk a komolyzenei koncertekre. Minden rendezvényünk nyitott, azokra nemcsak tagjaink jöhetnek el, de bárki, aki szereti a hangversenyeket. A programot mindig úgy állítjuk össze, hogy helyet kapjon a kamarazene, az énekesek és az önálló hangszeresek is" – tette hozzá az egyesületi vezető.

Az Egyesület - Bartók év lévén - ellátogattak a Bartók Emlékházba, ahol hangversenyen vettek részt, majd a Farkasréti temetőben megkoszorúzták a zeneszerző sírját.

Forrás: komárom.hu