Közösségi házat nyit Tatabánya-Hatostelepen a máltai szeretetszolgálat

2016.10.27

A tatabányai önkormányzat Hatostelepen a máltai szeretetszolgálatnak használatba adott egy házat, amelyben szociális foglalkoztatót, közösségi és játszóházat alakítanak ki - erről csütörtökön döntött a város közgyűlése.

Lőrincz Norbert, a szolgálat helyi csoportjának vezetője az MTI-nek elmondta, Hatostelepen 700-800 ember él elkülönülve. A telep lakóinak jelentős része roma származású, többségüknek nincs rendszeres munkajövedelme és a népesség egyharmada 14 évnél fiatalabb.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2014 februárjában Tatabánya egy másik hasonló szegregátumában, Mésztelepen nyitott közösségi házat, ahol lehet fürödni, mosni, valamint hivatalos ügyeket intézni.

Archív - közösségi ház a Méhésztelepen. Fotó: mecenatúra.médiatanács.hu

Az önkormányzattal és az áramszolgáltatóval együttműködve előre fizetős áramvételezési rendszert alakítottak ki, közben a szeretetszolgálat kályhákat adott a családoknak, hogy tudjanak fűteni - ismertette a csoportvezető.

Lőrincz Norbert hozzátette, a szervezet saját jogon 37 közmunkást foglalkoztat a környék gondozására, valamint egy brikettkészítő üzemet működtet, itt a telepiek készítenek a városi fahulladékból tüzelőanyagot helyi felhasználásra. 

Tatabánya hatostelepi és mésztelepi városrészeiben az 1900-as évek elején épültek az első házak a kőbánya és a cementgyár dolgozóinak. A hatajtósnak nevezett sorházakban hat család élt együtt, az ingatlan egyik oldalán tüzelőtárolók, a másik végén árnyékszékek voltak.

A telepen az 1960-as évek végéig még szinte kivétel nélkül a környező gyárak dolgozói laktak, mára azonban a telep marginális élethelyzetű emberek elzárt világává vált.