Római halottkultusz és szépségápolás Tatán a Régészet napján

2017.05.24

A római kori temetkezési szokásokról és a birodalom hölgyeinek szépségápolásáról tartanak előadásokat Tatán a Kuny Domokos Múzeumban a régészet napi programokon - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Illusztráció. Fotó: Pixabay

Pénteken délután 5 órakor a tatai várban A Holtak világa címmel a római temetési rítusokat ismertetik a múzeum munkatársai. Ugyanebben az időben a hölgyeket a római kori szépségápolás, sminkelés, hajfestés és a parfümök titkaiba vezetik be.

A vár udvarán ásatási helyszínt alakítanak ki gyermekeknek, valamint kicsik több római kori mesterséget is kipróbálhatnak, ékszereket, mozaikot készíthetnek, freskót festhetnek és az elkészült tárgyakat hazavihetik.

A Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi kiállítóhelyén pénteken 10, 12 és 14 órakor beszélgetős vezetések indulnak, melyek során bejárják a 320 ezer éves lelőhelyeket, ahol Európa egyik legidősebb előembertelepét tárták fel.

Itt került elő a feltáró régész által Sámuelnek elnevezett előember hátrafelé kicsúcsosodó tarkócsontja. A helyszín különlegessége, hogy csak itt fordulnak elő az ember ősének csontmaradványai az általa használt eszközökkel, tűznyomokkal, településmaradványokkal, valamint az akkor élt állatok és növények lenyomataival együtt.