Áder János Komárom-Esztergom megyével is példálózott

2016.12.05

Sosem volt még olyan jó a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatrendszer, mint most - mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn, miután szlovák kollégáját fogadta a Sándor-palotában.

Az államfő a szlovák partnerével közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, jelentős mértékben fejlesztették a közlekedési kapcsolatokat az elmúlt években, továbbá az energiaellátás biztosításában is hatékonyan együttműködik a két ország.

Áder János kifejtette: bizonyosnak látszik, hogy idén eléri a kilencmilliárd eurót a magyar-szlovák áruforgalom összértéke.

A közlekedési kapcsolatokról elmondta: beindították a teherkompot Esztergom és Párkány között, új közúti határátkelőhelyeket nyitottak, hamarosan új Duna-híd épül Komáromnál, továbbá legkésőbb 2019-re megépítik a kétszer kétsávos autópályát Rajkáig, valamint Miskolc és a szlovák határ között.

 Andrej Kiska szlovák államfő (b) és Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Sándor-palotában 2016. december 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A köztársasági elnök az energiaellátásról közölte: a két ország példája jól mutatja, hogy nemcsak beszéltek a problémáról, hanem tettek is a megoldásáért. Megépült és működik a két ország gázvezetékrendszerét összekötő interkonnektor, így szükség esetén mindkét ország újabb irányból juthat földgázhoz - magyarázta. Hozzátette: két új határkeresztező villamosvezeték megépítését tervezik, így a villamos energia ellátásának biztonsága is nagyobb lesz.

Áder János kitért rá: két éve nekirugaszkodtak egy közös kulturális projektnek, értékmentő programnak, a Borsiban lévő Rákóczi-kastély felújításának. A magyar kormány csaknem egymilliárd forintot biztosít a munkálatokra - közölte. Hozzáfűzte: azt kérte szlovák partnerétől, hogy segítsen felgyorsítani a még elvégzendő munkákat. Mint mondta, viszonylag gyorsan megállapodást kell kötniük az ügyben, közös alapítványt kell létrehozniuk a beruházás felügyelésére és a már felújított kastély működtetésére, a kiviteli tervekre mielőbb megbízást kell adni, valamint közös EU-pályázatot kell benyújtaniuk.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hangsúlyozta: magyar partnerével megállapították, hogy jelenleg a legjobbak a kétoldalú kapcsolatok. E mögött sok közös erőfeszítés áll, látható, hogy a politikusokban megvolt a szándék ennek elérésére - vélekedett. Közölte: ha véleménykülönbség van a két ország vezetői között, azt politikai úton, konzultációval oldják meg, és nem a médián keresztül üzengetnek egymásnak. 

A szlovák államfő köszönetet mondott Áder Jánosnak a pozitív hozzáállásáért.

Andrej Kiska emlékeztetett: jelenleg országa tölti be az EU soros elnöki tisztét, és e pozíció azt jelenti, hogy egyfajta közvetítő az unión belül. Hangsúlyozta a kölcsönös megértés jelentőségét, és úgy vélte, talán Brüsszelnek is érzékenyebbnek kell lennie, mert most különösen fontos az EU egysége, a tagállamok összetartása.

Megjegyezte: arról is beszéltek, hogy Ukrajnának és Grúziának mielőbb vízummentességet kell kapnia, a későbbiekben pedig az éghajlatváltozásról, vízügyekről lesz szó.

Áder János kérdésre beszélt a migrációról. Megerősítette, hogy meglátása szerint amit ma migrációnak hívunk, az egyszerre humanitárius, nemzetbiztonsági és bűnügyi probléma. Ez azt jelenti, hogy a valóban bajba jutott rászorulókon erkölcsi kötelességünk segíteni, de minél távolabb kell tartani a határainktól az egyre növekvő terrorveszélyt, és minél hatékonyabban kell fellépni az embercsempészekkel és a migrációs útvonalakat kihasználó kábítószercsempészekkel szemben - mondta.

Andrej Kiska ugyancsak kérdésre kifejtette: a migrációs válság összetett problémakör, a gondokat ott kellene megoldani, ahol azok keletkeztek, de az emberséges bánásmód is nagyon fontos azokkal szemben, akik háború elől menekülnek. Lényeges a szolidaritás azokkal, akik valóban menekülnek, egyúttal a partnerországokkal is - vélekedett a szlovák államfő. Hozzátette: a politikusoknak tartózkodniuk kell az egyre erősebb kifejezések használatától, amelyek gyűlöletet szíthatnak.

Áder János közölte: míg a rászorultaknak segítséget kell nyújtani, a határok átlépését ellenőrizhető módon kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy aki csak a jobb élet reményében akar Európába jönni, azt vissza lehessen fordítani, és aki a bajkeverés, esetleg terrormerényletek szándékával jön, azt ki lehessen szűrni. Úgy látja, uniós források kellenek a menekülttáborokban élők és az ellátásra szorulók támogatására, a problémákat pedig lehetőség szerint helyben kell megoldani. 

A magyar köztársasági elnök tovább azt szorgalmazta, hogy az újjáépítés feltételeiről is gondolkodni kell, új Marshall-terv kell például Szíria újjáépítéséhez. De ez nemzetközi összefogás nélkül nem megy, és ez nemcsak az EU felelőssége, hanem minden országé, amelynek valamilyen módon szolidaritást kell vállalnia az ott élőkkel - mondta. Hozzáfűzte: fontos a közös határok védelme, a titkosszolgálatok és a bűnüldöző szervek együttműködése is.